top of page
Search

תלוש שכר ומשכורת

  • ziva690
  • Jan 25, 2015
  • 2 min read

נא להכיר – תלוש משכורת של שכיר

אתם מקבלים אותו כל חודש, כמו שעון בין הראשון לחודש לעשירי לחודש. תלוש המשכורת שלכם. כולכם מכירים את השורה התחתונה, מדובר כמובן בנטו לבנק – הכסף שנכנס לחשבון הבנק שלכם. גם את משכורת הבסיס אתם מכירים, זהו השכר שעליו הסכמתם עם המעסיק במשא ומתן על השכר.

אבל, האם אתם מכירים כל שורה ושורה בתלוש המשכורת שלכם?

במאמר זה אסקור את החלקים השונים של תלוש המשכורת. לאחר שתכירו את החלקים השונים נצלול לעומק ואסביר במפורט כל מה שחשוב לכם לדעת.

תלוש המשכורת מתחלק לארבעה חלקים עיקריים:

1. פרטים אישיים ופרטים על המעסיק

2. פירוט של סעיפי המשכורת והשכר

א. סעיפי שכר – שכר ברוטו, נסיעות, חופשה, מחלה, עמלות, שעות נוספות, הבראה ועוד.

ב. ניכויי חובה – ניכויי חובה אלו הם ניכויים מהשכר שחובה לשלם אותם כגון מס הכנסה, ביטוח לאומי, הפרשה לתגמולים (פנסיה)

ג. ניכויי רשות – מדובר בכספים שהמעסיק מבצע ע"פ בקשת העובד כגון: הלוואות שנלקחו מהמעסיק, תשלום עבור שירותים או מוצרים שרכש העובד במסגרת הסכמים עם ספקים או נותני שירות.

ד. נטו לבנק – הכסף שעובר לבנק לאחר כל ההורדות. בקיצור – נטו. שם נוסף: ההכנסה הפנויה.

3. נתונים מצטברים וסעיפים אחרים – בחלק זה של התלוש מופיעים כל הנתוניםהמצטברים מתחילת השנה כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, הפרשה לפנסיה, ערך נקודות הזיכוי, נתונים על נקודות הזיכוי, נתונים על יתרת ימי חופשה ומחלה וניצול שלהם, נתונים על חשבון הבנק של העובד.

4. נתונים על שכר מינימום והודעות לעובד – ע"פ חוק חובה לציין בתלוש המשכורת את שכר המינימום.

כמה מילים על נקודות זיכוי

מה ההבדל בין ניכוי לבין זיכוי?

ניכוי – הפחתה מסכום ההכנסה החייבת במס. לדוגמא: אם שכרו של עובד מסויים הוא 10,000 ₪ ויש לו ניכוי של 500 ₪ הוא יצטרך לשלם מס רק על 9500 ₪ (לפי מדרגות המס הפרוגרסיביות).

זיכוי - הפחתה מסכום המס. לדוגמא עובד מסויים היה צריך להיות מחוייב במס הכנסה בסך 1500 ₪ ויש לו 2.25 נקודות זיכוי (כל שנה משתנה ערך נקודת הזיכוי, נכון לשנת 2011 מדובר ב 209 ₪ לחודש) 209*2.25 = 470.25 ₪ ,אז הוא יצטרך לשלם רק 1500-470.25 = 1029.75 ₪ מס הכנסה.

לכל תושב במדינת ישראל מגיעות באופן אוטומטי 2.25 נקודות זיכוי. אם מדובר בתושבת מדינת ישראל (אישה) אזי היא מקבלת תוספת של חצי נקודת זיכוי כלומר יש לה 2.75 נקודות זיכוי.

ישנם תוספת בנקודות זיכוי לאוכלוסיות רבות כגון: מי שסיים תואר אקדמי, גרוש/גרושה, בעלי ילדים מתחת לגיל 18 עבור כל ילד, מי שסיים שירות צבאי או שירות לאומי ועוד. באינטרנט מחשבונים רבים לחישוב נקודות הזיכוי המגיעות לכם. חפשו "מחשבון נקודות זיכוי" בגוגל.

למה צריך לשים לב שמקבלים תלוש משכורת

שקבלת את התלוש משכורת שלך ולא של עובד אחר.

שהשכר ברוטו + נסיעות ושאר הסעיפים המוסכמים מתאימים לסכום השכר שעליו חתמתם עם המעסיק.

לכמות השעות שעבדתם

אם עבדתם שעות נוספות, לוודא שאכן הם מופיעות בתלוש

לוודא שהסכום המופרש לפנסיה, ביטוח המנהלים או קופת הגמל אכן תואם את מה שהובטח לכם.

לבדוק שלא הורידו לכם ימי חופש או מחלה יתר על המידה.

את תלוש המשכורת יש לשמור עד שמתקבל טופס 106 (טופס המרכז את נתוני השכר שקבלנו השנה מהמעסיק, מתקבל בערך בסביבת חודש מרץ של השנה הבאה)


 
 
 

Recent Posts

See All
!
!
bottom of page